D-vitamiinia joka päivä!| Uusi Apteekki Verkossa

Tärkeä D-vitamiini

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, jonka saannista on tärkeä huolehtia ympäri vuoden. Erityisesti syksyllä on muistettava palauttaa D-vitamiinilisä käyttöön, kun luonnon oman D-vitamiinin lähteen, auringon, määrä vähenee. D-vitamiinia saa ruoka-aineista vain syömällä kalaa sekä D-vitaminoituja maitotuotteita tai rasvalevitteitä. D-vitamiinilla on elimistössä monia erilaisia tehtäviä. D-vitamiini mahdollistaa kalsiumin imeytymisen ja auttaa siten luuston lujittumista. D-vitamiini edistää vastustuskykyä ja saattaa auttaa estämään tulehduksia. D-vitamiini puutos on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten syöpätauteihin, diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä koronainfektion aiheuttamaan vakavaan keuhkoinfektioon.

D-vitamiinin saantisuositukset Suomessa

- Lapsille ja alle 18-vuotiaille nuorille suositellaan D-vitamiinivalmisteiden ympärivuotista käyttöä kahden viikon ikäisestä aina 18-vuotiaaksi asti. Kaksivuotiaaksi asti D-vitamiinin saantisuositus valmisteista on 10 mikrogrammaa ja siitä eteenpäin 7,5 mikrogrammaa päivässä.

- 18–74-vuotiaille suositellaan 10 mikrogrammaa silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa vuoden pimeimpänä aikana (loka-maaliskuu).

- 75 vuotta täyttäneille D-vitamiinin saantisuositus on 20 mikrogrammaa ympäri vuoden. Lisäksi HUS suosittelee D-vitamiinilisää koronavirusepidemian aikana kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.

- Raskaana oleville ja imettäville äideille suositellaan D-vitamiinivalmistetta 10 mikrogrammaa ympäri vuoden.

- Tutkimustulosten mukaan 100 mikrogrammaa D-vitamiinia on aikuisen turvallisen päiväannoksen yläraja, jota ei tulisi ylittää.

Riskiryhmät D-vitamiinin puutokselle

- 70-vuotiaalla iho muodostaa D-vitamiinia auringonvalosta enää 30 prosenttia nuoren henkilön D-vitamiinin tuotantokyvystä.

- Raskaus, imetys, ylipaino sekä tummempi ihonväri lisäävät D-vitamiinin tarvetta.

- D-vitamiinin saannin turvaaminen on erityisen tärkeää kasvuiässä luuston kehityksen vuoksi.

- Kasvissyöjät ja vegaanit saavat ravinnosta vain vähän D-vitamiinia, mikäli he eivät käytä D-vitaminisoituja maitotuotteita ja ravintorasvoja.