Kivun hoito | Uusi Apteekki Verkossa

Kivun hoito| Uusi Apteekki Verkossa

Kipu on elimistön tapa varoittaa elimistöä ja siksi kipu toimiikin elimistön omana suojamekanismina. Tunnistamattoman ja jatkuvan kivun syy pitää aina selvittää. Tilapäistä kipua voi ja kannattaa hoitaa, jotta se ei pitkity. Kipua voidaan lievittää itsehoidossa sekä lääkkeellisin että lääkkeettömin keinoin.

Tilapäistä kipua, kuten kuukautiskipuja, päänsärkyä ja hammassärkyä voidaan hoitaa apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Myös flunssaan liittyvää kuumetta voi tarvittaessa alentaa kipu- ja kuumelääkkeillä. Lihas- ja nivelkivussa kannattaa kokeilla paikallishoitoon tarkoitettuja lääkevalmisteita, kuten tulehduskipulääkettä sisältävää geeliä. Paikallishoitovalmisteella ei ole ruuansulatuskanavaa ärsyttäviä haittoja kuten suun kautta otettavilla tulehduskipulääkkeillä.

Parasetamoli on oikein annosteltuna turvallinen kipulääke ja sopii lyhytaikaisessa käytössä lähes kaikille, myös lapsille, vanhuksille, odottaville ja imettäville äideille ja astmaatikoille. Parasetamoli alentaa kuumetta ja on hyvä päänsäryssä, johon ei liity niska-hartiaseudun jännitystiloja. Oikea annostelu on erityisen tärkeää, tarkista se apteekista ja lääkkeen pakkausselosteesta. Jos kipu pitkittyy, ota yhteys lääkäriin.

Tulehduskipulääkkeitä (esimerkiksi ibuprofeeni) käytetään silloin, jos kipuun liittyy tulehdusta. Tulehduskipulääkkeitä tulee itsehoidossa käyttää mahdollisimman lyhyen aikaa. Tulehduskipulääkkeet eivät sovi kivun hoitoon, jos sinulla on närästystä tai ruuansulatuskanavan ongelmia, sinulla on astma tai olet allerginen lääkkeelle, olet raskaana tai imetät, käytät samanaikaisesti muita lääkkeitä, sinulla on vaikea sydän- tai verisuonitauti, maksasi tai munuaistesi toiminta on heikentynyt tai käytät toista tulehduskipulääkettä samaan aikaan.

Varmista aina ennen kipulääkkeen aloitusta oikea annostus ja lääkemuoto, mahdolliset haitat ja esteet lääkkeen käytölle apteekista.

Lääkkeetön kivun hoito

Kipua voidaan hoitaa monin lääkkeettömin konstein. Lihaskipua voi helpottaa rauhallinen liikunta, venyttely ja hieronta. Myös lihaksen verenkiertoa vilkastuttavista kylmä- ja lämpögeeleistä voi olla apua. Krooniseen kipuun kannattaa kokeilla Tens-laitetta.