Kuivien silmien hoito | Uusi Apteekki Verkossa

Hoida kuivia silmiä kosteuttavilla silmätipoilla! | Uusi Apteekki Verkossa

Kuivasilmäisyys oireilee monin eri tavoin. Tavallisimpia oireita ovat roskantunne, kirvely, kutina, punoitus, ärsytys, vetistys ja silmien väsyneisyys. Ärsytys voi aiheuttaa nestemäisen kyynelerityksen, jolloin silmä on vetistävä, vaikka kärsiikin kuivuudesta. Vetinen kyynelneste ei kuitenkaan pysty huolehtimaan silmän pinnan riittävästä voitelusta ja vaiva jatkuu.

Jopa 40% aikuista kärsii jossain vaiheessa elämässä kuivasilmäisyydestä. Oireita pahentaa päätetyöskentely, jolloin silmiä ei muisteta räpytellä riittävän usein. Lisäksi kylmä ja kuiva keli, koneellinen ilmastointi ja katupölyt voivat altistaa kuivan silmän oireelle, samoin myös tietyt lääkeaineet. Myös taittovirheleikkauksen jälkeen silmää pitää kosteuttaa päivittäin vähintään 3-6 kuukauden ajan. Onneksi oireiden lievittäminen on helppoa!

Kuivasilmäisyyttä hoidetaan silmien pintaa voitelevilla, joka nestemäisillä tai geelimäisillä tipoilla. Tippoja voi käyttää niin usein kuin tarvetta, tavallisesti aamuin illoin. Hoidon voi aloittaa kevyillä tipoilla, ja jos kosteutus ei ole riittävää, tai tippoja joutuu käyttämään monesti päivässä, kannattaa siirtyä voitelevampaan valmisteeseen. Säilöntäaineettomat tipat ovat varma valinta, etenkin herkästi allergisille. Monien tippojen kanssa voi käyttää samanaikaisesti piilolinssejä, se pitää kuitenkin varmistaa valmisteen tuotetiedoista tai apteekin henkilökunnalta. Jos tavallisen tipan laitto tuntuu vaikealta, kannattaa kokeilla kätevää silmäsuihketta, joka annostellaan suihkuttaen suljetuille silmäluomille.

Näin annostelet silmätipan:

1. Pese kädet ja käännä päätäsi reilusti taakse päin tai käy makuuasentoon

2. Vedä varovasti toisella kädellä alaluomea alaspäin

3. Kohdista silmätippapullo kohti silmää, noin 2 cm päässä silmästä

4. Purista varovasti pulloa, jolloin tippa tipahtaa silmään. Tipan tuleminen saattaa kestää muutaman sekuntin, koska se puristuu pullon suodattimen läpi.

5. Voit halutessasi painaa kevyesti silmän sisänurkkaa, jotta tippa ei valu kyyneltiehyeen.