Näin hoidat pikkulapsen ihoa | Uusi Apteekki Verkossa

Lasten ihoa kannattaa hoitaa hellävaraisilla ja ihoa suojaavilla tuotteilla. Lasten iho on aikuisen ihoa ohuempaa, ja siksi esimerkiksi hajusteet ja väriaineet saattavat allergisoida herkkää ihoa ja aiheuttaa ihottumaa, kutinaa ja punoitusta. Myös pesunesteiden pH-arvo on hyvä tarkistaa tuotetta valitessa; sopivan matala pH tukee ihon omaa suojaa ja happamuutta. Myös vuodenajat vaikuttavat ihon tilaan. Terveihoisellakin lapsella talviaika usein kuivattaa ihoa ja herkistää tiettyjä ihoalueita, kuten taipeita ja suun ympärystä ihottumalle. Kesällä iho yleensä voi paremmin.

Hellävaraiset pesunesteet

Voiteet normaalille / kuivalle iholle

Voiteet kuivalle iholle

Atooppisen ihottuman hoito

Jos lapsella on atooppinen iho, sen hoitaminen edellyttää säännöllistä rasvausta. Hoidan vauvan ja lapsen atooppista ihoa näin

  1. Rasvaa ihoa 1-2 kertaa päivässä, iho rakastaa sitä! Tee ”lumiukkorasvaus” aina kuin mahdollista, eli levitä rasvaa reilusti joka puolelle kehoa.
  2. Pidä kotona vähintään kahta erilaista perusvoidetta ja rasvaa niillä vuorotellen. Vaihda rasvoja myös vuodenaikojen mukaan. Kesällä yleensä riittää kevyt, vesipitoisempi emulsiovoide, talvella kuiva iho tarvitsee myös rasvaista voidetta
  3. Perusvoiteet sisältävät vaihdellen erilaisia humektantteja, jotka sitovat ihoon kosteutta. Tavallisimpia humektantteja ovat glyseroli, karbamidi ja ksylitoli. Kokeile, mikä toimii lapsen iholla parhaiten!
  4. Rasvaa ihoa ihottuman pahenemisvaiheessa lääkärin tai farmaseutin ohjeen mukaan kortisonivoiteella,, joka hoitaa ärtynyttä ja tulehtunutta ihoa. Kortisonin vahvuus valitaan lapsen iän mukaan ja hoidettavan ihoalueen mukaan, samoin hoidon kesto. Kortisonihoidon ohella muista käyttää myös perusvoidetta. Levitä perusvoide noin tunti kortisonivoiteen levittämisen jälkeen.
  5. Pese ihoa normaalisti ja säännöllisesti, koska hiki, lika ja bakteerit saattavat ärsyttää ärtyvää ihoa entisestään. Muista käyttää hellävaraisia pesunesteitä, koska voimakkaat pesunesteet vain pahentavat atooppista ihottumaa.

Ärtyneelle iholle

Voiteet vaippa-alueelle