Nyt on tärkeä aika huolehtia omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista! Lue tästä, mitä apteekkituotteita kannattaa hyödyntää raskauden aikana.

Raskausajan vitamiinit ja hivenaineet | Uusi Apteekki Verkossa

Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy jonkin verran raskauden aikana. Monipuoliseen ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se riittä kattamaan suurimman osan lisääntyneestä tarpeesta. Poikkeuksena ovat rauta, D-vitamiini ja folaatti.

- Foolihappolisää suositellaan aina raskauden suunnitteluvaiheesta 12. raskausviikon loppuun asti. 

- D-vitamiinilisää suositellaan kaikille raskaana oleville10 mikrogrammaa päivässä koko vuoden ympäri. D-vitamiini kannataa ottaa ensisijaisesti D3-muodossa, koska se on elimistölle luontainen ja imeytyy paremmin kuin D2-vitamiini.

- Rautalisä on monelle odottavalle tarpeen, mutta sen käyttö aloitetaan vasta neuvolan ohjeen mukaan hemoglobiinimittaustuloksen perusteella. Useimmissa raskausajan vitamiineissa on ripaus rautaa mukana.

- Kalsiumvalmiste on tarpeen siinä tapauksessa, jos et saa riittävästi kalsiumia ruokavaliosta. Saannin varmistavat päivittäin käytettvät 6 dl nestemäisiä maitotuotteita (esimerkiksi maito, jugurtti, rahka) sekä 2-3 viipaletta juustoa. Kalsiumlisä voi olla tarpeen silloin, jos ruokavaliosi ei sisällä riittävästi maitotuotteita tai noudatat vegaaniruokavaliota. Jos saat kalsiumin pelkästään kalsiumvalmisteella, sopiva annos on 500mg kalsiumtabletti 2 kertaa päivässä (yhteensä 1000mg). Jos käytät sekä kalsium- että rautavalmistetta, pidä ottoväliä noin 4 tuntia imeytymisen turvaamikseksi. 

Raskaus ja iho | Uusi Apteekki Verkossa

Raskauden aikana atooppinen iho voi yleensä paremmin, mutta toisilla atooppiset oireet voivat pahentua raskauden edetessä.

- Perusvoiteet ovat atooppisen ihon hoidon kulmakivi myös raskausaikana. Jos iho on kuiva, kannattaa vaihtaa rasvapitoisempaan voiteeseen. Ihon kutinaan voi helpottaa levittämällä ensiksi iholle geelimäisen voiteen ja sen imeydyttyä rasvaisemman perusvoiteen.

- Hydrokortisonivoidetta voi käyttää lääkärin ohjeen mukaan myös raskausaikana ihottuman pahenemisvaiheissa lyhyinä kuureina.

- Raskausarvet syntyvät, kun iho ei ehdi kasvun myötä venyä riittävän nopeasti ja sidekudos repeää. Raskausarpia syntyy 90%:lle naisista raskauden aikana rintoihin, vatsan alueelle ja usein myös reisiin. Raskausarpia voi yrittää ehkäistä rasvaamalla ihoa säännöllisesti, ihoöljyistä saattaa olla eniten apua.

- Iholle saattaa muodostua myös pigmenttimuutoksia eli maksläiskiä. Ne johtuvat raskausajan hormonimuutoksista ja vaalenevat tavallisesti pois raskauden päätyttyä. Aurinko herkistää maksläikkien syntymiselle, siksi kasvot kannattaa suojata korkeakertoimisella aurinkosuojavoiteella kevättalvesta alkaen.

- Ihoöljyllä voi vahvistaa sekä rintojen ihoa tulevaa imetystä varten sekä välilihan aluetta aloittaen 4-6 viikkoa ennen arvioitua synnytystä. Välilihan hieronta vähentää tutkitusti vaurioiden riskiä parantamalla ihon joustavuutta ja lisäämällä verenkiertoa.

Pyydä tilauksen yhteydessä meiltä maksuton Vauvan odotus -opas!