Mittaa verenpaine ja tunnista eteisvärinä | Uusi Apteekki Verkossa
Verenpaine kertoo mikä on valtimoissa vallitseva paine sydämen supistumisen ja lepovaiheen aikana. On normaalia, että verenpaine vaihtelee terveellä ihmisellä eri vuorokauden aikoina ja eri tilanteissa. Verenpaineen vaihteluun vaikuttavat mm. fyysinen rasitus, stressi ja tietyt lääkeaineet.
Aikuisen ihmisen on erityisen tärkeä tietää oma verenpaineensa, yli 40-vuotiailla riski kohonneeseen verenpaineseen lisääntyy. Ikääntymisen myötä valtimot muuttuvat jäykemmiksi, jolloin yläpaine helposti kohoaa. Korkea verenpaine on usein täysin oireeton, siksi sitä täytyy mitata säännöllisesti.
Verenpainetta kannattaa tarkkailla suorittamalla 4-7 päivän pituisia mittaussarjoja kotona. Mittaa verenpaine aamuin illoin ja tee 2-3 rinnakkaismittausta 2 minuutin välein. Merkitse lukemat paperille. Mittaussarjan tuloksista voit laskea ylä- ja alapaineen keskiarvot. Ennen mittausta ollaan rauhallisesti aloillaan 30 minuuttia ja vältetään kofeiinipitoisten juomien nauttimista. Verenpaineen mittaaminen kotona omalla luotettavalla mittarilla kannattaa, sillä monella lääkärissä käynti jo itsessään kohottaa verenpainetta, ja näin vastaanotolla mitatut arvot eivät välttämättä kerro riittävästi kokonaistilanteesta.
Ihanteellinen verenpainearvo on 120/80 mmHg eli elohopeamillimetriä, verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg. Verenpaine on kohonnut, kun arvo on yli 140/90 mmHg. Vain hyvin korkea verenpaine saattaa tuntua huomauksena ja päänsärkynä, siksi kohonnut verenpaine selviää vain mittaamaalla.
Uusissa verenpainemittareissa on rytmihäiriötunnistin
Eteisvärinä eli flimmeri on salakavala ja yleistyvä sydänsairaus. Eteisvärinä on rytmihäiriö, jossa sydämen eteiset värisevät kammiota tiheämmin. Flimmeri voi olla oireeton tai tuntua voimakkaana ja epätasaisena pulssina. Tila itsessään ei ole vaarallinen, mutta sen seurauksena sydämen eteiseen syntyvä verihyytymä voi lähteä liikkeelle ja aiheuttaa aivoinfarktin.
Lääkäriin pitää olla nopeasti yhteydessä, jos verenpainemittarin näytöllä alkaa toistuvasti näkyä rytmihäiriösymboli tai jos lääkärin diagnosoimassa rytmihäiriötilassa symbolin ilmaantumistaajuus lisääntyy. Mittari siis mahdollistaa aikasemman hoitoon hakeutumisen.